Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pdf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
  
Русский
Pedagogická fakulta UP
13.08.2012, 10:26, Stáří: 12 r.

Boj proti chudobě: pedagogická fakulta podpořila porodní asistentku Ghandu

Autor: Milada Hronová

Porodní asistentka Ghanda (vlevo) s jednou ze svých dcer.
Foto: KIVA.org

Pětadvaceti dolary podpořilo Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Palackého kambodžskou porodní asistentku Ghandu. Tato čtyřiačtyřicetiletá žena žije se třemi dcerami na venkově v provincii Battambang a na živobytí si přivydělává prodejem léčiv. S průměrným příjmem okolo osmi dolarů denně není schopna pokrýt náklady své rodiny. Finanční dar by její rodině měl pomoci udržet životní úroveň. Pětadvacet dolarů je standardní suma, kterou projekt sociální investice KIVA používá.

„Z prostředků našeho pracoviště jsme Ghandě poskytli dvacet pět dolarů s tím, že je využije na nákup medicínských potřeb. Jejich prodejem získá další finance, které použije mimo jiné na zajištění vzdělání svých tří dětí,“ řekla Veronika Machowská z Centra celoživotního vzdělávání. To se pod pomyslnými křídly pedagogické fakulty účastní projektu KIVA. „Příjemce obdrží určitou finanční částku, jejímž prostřednictvím realizuje svůj podnikatelský záměr. Ve chvíli, kdy tuto částku splatí, vkládá se suma opětovně na podporu dalších záměrů. Vše se děje s cílem přispět ke zlepšení životní úrovně lidí v rozvojových zemích,“ vysvětlila Machowská. Zároveň potvrdila, že se Centrum celoživotního vzdělávání hodlá projektu účastnit i v příštím období. „Jedná se totiž o bezúročnou půjčku, kterou nám budou podpořené osoby splácet. Z vrácených peněz pak podpoříme další projekt," dodala.

Kiva Microfunds je nezisková organizace, která umožňuje poskytovat finanční půjčky přes internet lidem v rozvíjejících se zemích. Usiluje o maximální průhlednost financování a nechává na samotných donátorech, koho a jakou částkou podpoří.

Kambodžanka Ghanda je nyní také vůdčí členkou skupiny pro získání půjčky z nadace VisionFund. Je to organizace podporující kambodžské podnikatele v úsilí vytvořit konkurenceschopné podnikání vedoucí ke zlepšení životní úrovně.



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew