Tyto stránky jsou zastaralé a nepředstavují aktuální webovou prezentaci Univerzity Palackého.
Pokud jste sem zabloudili omylem, aktuální web je https://www.pdf.upol.cz/.
Portál  |  STAG  |  e-mail
English
  
Русский
Pedagogická fakulta UP
23.03.2012, 12:18, Stáří: 12 r.

Současní čeští spisovatelé byli hosty Katedry českého jazyka a literatury PdF

Autor: Kateřina Ďoubalová

Erika Bezdičková

Marek Šindelka

Pozvání KČJL PdF UP v únoru a březnu přijaly dvě velmi výrazné a zároveň velmi odlišné osobnosti.

28. února 2012 se v zasedacím sále Vědecké knihovny v Olomouci uskutečnilo setkání s paní Erikou Bezdíčkovou, která přijela představit své memoáry Moje dlouhé mlčení. Život a holocaust.

Erika Bezdíčková byla na podzim roku 1944 ve svých třinácti letech i s rodinou deportována do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Do konce války prošla ještě třemi dalšími tábory a v poválečném chaosu našla z celé rodiny pouze svou nevlastní sestru. V padesátých letech pocítila na vlastní kůži komunistický antisemitismus. O svých osudech, které by vystačily na několik lidských životů, se odhodlala hovořit, až když její děti dospěly. Režisérka Olga Sommerová ji přizvala k natáčení dokumentu Sedm světel, pro programovou řadu ČRo 3 - Vltava  Osudy natočila paní Bezdíčková své vzpomínky pod názvem Odhalené vzpomínání. Neúnavně jezdí besedovat se studenty, z jejichž podnětu vznikly i její knižní vzpomínky. Zcela zaplněný zasedací sál vědecké knihovny obdivoval okouzlující vitální dámu, která půldruhé hodiny přednášela nejen o svém životě, ale i o historii pronásledování Židů v uplynulých dvou stoletích.

Na první jarní den připadlo setkání s mladým básníkem, prozaikem a publicistou Markem Šindelkou, který si udělal pro olomoucké publikum čas v hektické době předcházející udílení cen Magnesia Litera. Laureát Ceny Jiřího Ortena (2006) za básnickou sbírku Strychnin a jiné básně je letos nominován na Literu za prózu za povídkovou knížku Zůstaňte s námi. Budoucím češtinářům četl z obou zmíněných knih, představil i komiksovou podobu prózy Chyba. Hovořil o svých mimoliterárních aktivitách, např. o působení v hudební formaci Naimina. Setkání s Markem Šindelkou bylo osvěžujícím a inspirativním setkáním s člověkem, který sice vnímá problémy doby, v níž žije, a píše o nich, ale zároveň umí využívat možností, jež dnešek nabízí a má svůj život ve svých rukou.

Setkávání s autory současné literatury v její žánrové různorodosti se k naší velké radosti stává přirozenou součástí výuky o současné literatuře na KČJL PdF UP. Veliké poděkování organizátorů patří Mgr. Olze Chmelíčkové z Vědecké knihovny v Olomouci a Mgr. Věře Brožové z Café ´87, díky nimž se naše setkávání mohou odehrávat v příjemném, důstojném nebo naopak méně formálním prostředí.

Kateřina Ďoubalová
foto Markéta Vémolová



Aktuální zpravodajství a publicistiku z Univerzity Palackého najdete na stránkách Žurnálu Online.

Zpravodajství z UP
Vyhledávání studijních oborů na UPAbsolventi UP

Calendar of Events now only on Palacký University's  new webpages

Stránka aktualizována: 01. 04. 2011, Daniel Agnew